ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΣΣΠΕΠ 2011
Κατάκολο  8 έως 10 Ιουλίου 2011

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΣΣΠΕΠ 2011

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η ΕΣΣΠΕΠ προκηρύσσει το Ομαδικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα 2011, που θα διεξαχθεί από 8 έως 10 Ιουλίου 2011 στο Ξενοδοχείο  ΟΔΥΣΣΕΑΣ στο Κατάκολο Ηλείας σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

 Παρασκευή   8    Ιουλίου    2011
Άφιξη ομάδων - Τεχνική συνάντηση
17:00
 Παρασκευή   8    Ιουλίου    2011
1ος  Γύρος
18:00
 Σάββατο       9    Ιουλίου    2011
2ος  Γύρος
10:00
 Σάββατο       9    Ιουλίου    2011
3ος  Γύρος
17:00
 Κυριακή      10    Ιουλίου    2011
4ος  Γύρος
09:00
 Κυριακή      10    Ιουλίου    2011
5ος  Γύρος
16:00
 Κυριακή      10    Ιουλίου    2011
Τελετή  Λήξης - Αναχώρηση
20:00

2. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Οι ομάδες θα αγωνιστούν με την παρακάτω 8μελή σύνθεση:
- 1η - 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
- 5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
- 6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νεανίδων (-18, γεννημένη μετά την 1/1/1993)
- 7η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων-νεανίδων (-18,γεν/νος-η μετά την 1/1/1993)
- 8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/1995).
Όλα τα σωματεία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν κοινοτικό σκακιστή, η δήλωση του οποίου πρέπει να γίνει μαζί με την βασική σύνθεση, στις 5 πρώτες σκακιέρες (4 γενικές και τη γυναικεία). Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (6η - 8η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Όλα τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, (στο email: esspep@chesspirgos.gr  η στο fax: 2621033421)  την βασική σύνθεση (16άδα), μέχρι και την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011. Διευκρινίζεται ότι τα σωματεία στη βασική σύνθεση (16άδα) πρέπει να συμπεριλάβουν όλους τους σκακιστές και σκακίστριες που θα χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα. Αθλητές που δεν δηλωθούν στη βασική σύνθεση (16άδα) δεν μπορούν να λάβουν μέρος στους αγώνες. Τα ονόματα των αθλητών υποχρεωτικά αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες.
Στη δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός μητρώου ΕΣΟ και FIDE αν υπάρχει, ο εθνικός βαθμός αξιολόγησης και ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης αν υπάρχει, καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων που είναι μέχρι 18 ετών (σύμφωνα με τη συνημμένη φόρμα).
Οι σκακιστές - σκακίστριες στις γενικές σκακιέρες κατατάσσονται ως εξής:
α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE - Μάιος 2011), κατά φθίνουσα σειρά.
β) Εθνικός βαθμός αξιολόγησης Α' εξαμήνου 2011, κατά φθίνουσα σειρά.
γ) Ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης Α' εξαμήνου 2011, κατά φθίνουσα σειρά.
δ) Ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ - ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες θα γίνουν με κυκλικό σύστημα (πουλ) πέντε ( 5 ) γύρων.
Η κλήρωση των αριθμών του κυκλικού συστήματος (πουλ) γίνεται με βάση την περυσινή κατάταξη των ομάδων. Η πρώτη παίρνει τον αριθμό 1, η δεύτερη τον αριθμό 2, και ούτω καθεξής και είναι η σειρά με την οποία αναφέρονται οι ομάδες στην παράγραφο 8 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
Ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη, είναι 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30") χρόνου σκέψης. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Σκακιστής - σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).

4. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με  αφαίρεση ενός βαθμού (-1). Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα  χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0).
Για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
1. Βαθμοί.
2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
3. ’θροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
4. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
5. Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία στην 2η η 3η θέση  τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 8 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 7 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 6 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ' όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
Η 1η και 2η ομάδα της τελικής κατάταξης ανεβαίνουν στον ΠΟΑ της ΕΣΣΠΕΠ.

5. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Όπως προβλέπει το άρθρο 5, "ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ" του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) και σύμφωνα την ισχύουσα Γενική Οδηγία της ΚΕΔ, Συμπληρωματικά διευκρινίζονται τα παρακάτω:
5.1 Για να αγωνισθούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 5 από τους παίκτες που θα αγωνισθούν. Στην αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρα τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.
5.2 Μηδενίζονται μετά πάροδο 30 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του παιχνιδιού, όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Αν δεν έχουν προσέλθει 5 τουλάχιστον από μία ομάδα, τότε μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται
5.3 Οι ομάδες παραδίδουν τις συνθέσεις τους το αργότερο 30 λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων στον Επικεφαλής Διαιτητή. Στην περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταθέσει εμπρόθεσμα τη σύνθεσή της τότε αγωνίζεται με τη σύνθεση του αμέσως προηγούμενου γύρου, ενώ εάν δεν καταθέσει σύνθεση στον 1ο γύρο, αγωνίζεται υποχρεωτικά με τη «βασική σύνθεση» όπως δηλώθηκε μέχρι την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011 (ισχυρότερη 8άδα).
Αν κάποια ομάδα δεν έχει παραδώσει στο διαιτητή τη σύνθεση της μέχρι την καθορισμένη ώρα για την έναρξη των αγώνων, τίθενται σε λειτουργία τα χρονόμετρα των σκακιστών της χωρίς αυτοί να έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν πριν δοθεί η σύνθεση.
Ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την προϋπόθεση ότι παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης του αγώνα. Αν η σύνθεση παραδοθεί στο διαιτητή με καθυστέρηση, οι παίκτες του υπεύθυνου σωματείου θα χρεωθούν στα χρονόμετρά τους τον αντίστοιχο χρόνο της τυχόν καθυστέρησης στην έναρξη των αγώνων.
Μετά τον έλεγχο του διαιτητή ή και παράλληλα ασκείται υποχρεωτικά ο ίδιος έλεγχος και από τους αρχηγούς των δύο ομάδων.
5.4 Ο διαιτητής και οι δύο αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων, υπογράφουν υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας συμμετοχής των παικτών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.
5.5 Δεν αρχίζουν οι αγώνες πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι νομιμότητας συμμετοχής και κανονικότητας της σύνθεσης από τον Διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων. Αν για οποιονδήποτε λόγο κατά την υποβολή των συνθέσεων ή και πριν την έναρξη των αγώνων , διαπιστωθεί αντικανονικότητα συμμετοχής ή σύνθεσης, το υπαίτιο σωματείο καλείται να αποκαταστήσει αμέσως την αντικανονικότητα (σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων αν διαπιστωθεί λίγο πριν την έναρξη των αγώνων).
5.6 Ο διαιτητής δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή παίκτη που:
 5.6.1 Δεν έχει προσκομίσει το Δελτίο του Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας Αθλητή. Το δελτίο αυτό θεωρείται κανονικό αν φέρει όλες τις σχετικά προβλεπόμενες υπογραφές και σφραγίδες ιατρού και σωματείου.
 5.6.2 Δεν είναι στη σκακιέρα που προβλέπεται από τη σύνθεση των ομάδων.
5.7 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.
5.8 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.
5.9 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

6. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ
Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές.
Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.
Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.
Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE (C.06.15) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

7. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Αναβολές δεν χορηγούνται, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει η διεύθυνση των αγώνων

8. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Με βάση την κατάταξη του περυσινού πρωταθλήματος, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ομάδες:
1.  Σ.Ο. ΠΥΡΓΟΥ
2.  Α.Ο. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
3.  Π.Σ. ΜΕΛΙΣΙΟΥ
4.  Π.Σ. ΣΠΑΡΤΗΣ
5.  ΣΕ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ "Ο ΤΙΜΟΛΕΩΝ"
6.  Σ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - "Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ"
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία που θα λάβουν μέρος πρέπει να κατατεθούν στο ΔΣ της ΕΣΣΠΕΠ, στο email: esspep@chesspirgos.gr  η στο fax: 2621033421 μέχρι την Τρίτη 28/6/2011. Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση ποσού 50 € στον λογαριασμό της ΕΣΣΠΕΠ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 220/480296-92.

9. ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Τα σωματεία είναι υπεύθυνα για τη διατροφή και την μετακίνησή τους από και προς το χώρο αγώνων.
Η ΕΣΣΠΕΠ προσφέρει στα σωματεία που θα μετακινηθούν, διαμονή με πρωινό για εννέα (9) άτομα κάθε ομάδα, 3 Δίκλινα και 1 Δίκλινο με τρίτο κρεβάτι στο Ξενοδοχείο ΟΔΥΣΣΕΑΣ όπου θα διεξαχθούν και οι αγώνες.
Τα έξοδα διαμονής για τα περισσότερα των 9 ατόμων, επιβαρύνουν το σωματείο.
Αν υπάρχουν κενές σκακιέρες, τότε μειώνεται αντίστοιχα και ο αριθμός των ατόμων που καλύπτονται τα έξοδα τους από την ΕΣΣΠΕΠ.
Οι τιμές ανά διανυκτέρευση με πρωινό στο Ξενοδοχείο των αγώνων είναι: 50 € το δίκλινο, 60 € το δίκλινο με τρίτο κρεβάτι, 45 € το μονόκλινο. Οι κρατήσεις των επιπλέον δωματίων που θα χρειαστεί κάποια ομάδα, γίνονται στον πρόεδρο του ΔΣ (Γεώργιο Τουμπέκη) στο τηλέφωνο 6936363838, μέχρι 28/6/2011.

10. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Ο Διευθυντής Αγώνων θα ορισθεί από το ΔΣ της ΕΣΣΠΕΠ και οι διαιτητές από την ΤΕΔ της ΕΣΣΠΕΠ.

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη του υπόψη αγώνα. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΣΣΠΕΠ.
Το παράβολο ορίζεται στα 60και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή αγώνων ή στον επικεφαλής διαιτητή

12. ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

                 Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

            Γεώργιος  Τουμπέκης                                                           Αργύρης  Χρυσάφης

 

 

 

Copyright © 2009
Σκακιστικός Όμιλος Πύργου
  |   |   |   |  
κατασκευή ιστοσελίδων ENTER ID